23 жовт. 2016 р.

Іван Франко: інтелектуальний геній нації (до 160-річчя з дня народження митця)

27 серпня виповнюється 160 років від дня народження Івана Франка — найпотужнішого інтелектуального генія України. Пропонуємо Вам деякі факти з життя Каменяра.

ОСВІТА
1875 р. закінчив Дрогобицьку гімназію імені Франца Йосифа (нині в кількох спорудах цієї гімназії розташований Дрогобицький педагогічний університет).


1875–1880 рр. — навчання на філософському факультеті Львівського університету (через «соціалістичний процес» із Львівського університету Івана Франка виключили).

1892–1893 рр. — робота над докторською дисертацією у Віденському університеті. 1 липня 1893 р. успішно захистив дисертацію на тему «Варлаам і Йоасаф — старохристиянський духовний роман і його літературна історія» й отримав ступінь доктора наук і диплом.

 РІДНЕ МІСТО
Львів — місто Івана Франка, де він прожив сорок років (з 60-ти). У цьому місті він жив, творив, був ув’язнений у Львівську темницю. У 1900 р. Франко викупив на околиці Львова (район Софіївки), на вулиці Вінцента Понінського 4, 9 сотих землі і розпочав будівництво своєї вілли.
На вул. Баторія (тепер Князя Романа) був ряд антикварних магазинів, які відвідував І. Франко в супроводі Василя Стефаника та Леся Мартовича. У пошуках своїх персонажів, вивчаючи обличчя людей, Франко не раз навідувався на львівські базари.
Іван Франко й Михайло Грушевський були безпосередніми сусідами, мешкаючи наприкінці ХХ-го століття в збудованих поруч віллах елітного львівського району Софіївка.
  
АРЕШТИ
За активну громадсько-політичну діяльність Івана Франка заарештовували тричі. У перший раз (1877) він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. 1880 року Франка вдруге заарештували, обвинувачуючи в підбурюванні селян проти влади. Після 3-місячного ув’язнення перебував під наглядом поліції. 1888 року Франко деякий час працював у часописі «Правда»; за зв’язки з наддніпрянцями був арештований утретє (1889).
  
ЗДІБНОСТІ, ТАЛАНТИ Й ДОСЯГНЕННЯ
Навчаючись у гімназії, Франко виявив феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити товаришам інформацію, яка подавалася вчителями на заняттях. Інтенсивній самоосвіті гімназиста сприяла зібрана ним бібліотека, у якій нараховувалося близько 500 книжок і українською, й іншими європейськими мовами.

Іван Франко писав не лише українською, а й польською, німецькою, російською мовами. Українською мовою переклав твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур. Вільно володів 14 мовами. Серед перекладів Івана Франка — біблійна «Книга Буття». Досі це найбільш точний переклад цієї частини Біблії українською мовою. 
Франко відомий своїм інтересом до індійської культури, він вивчав літературу, філософські твори, тексти Вед на санскриті. Сам він говорив: «Жаль, що я не орієнталіст».
Іван Франко на сьогодні є єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури.

 ІНІЦІАТИВИ
Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви «українці» замість «русини» — так традиційно називали себе корінні галичани. В
«Одвертому листі до галицької української молодежі» (1905) Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…»
  
ЛІТЕРАТУРНА Й НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
 Іван Франко має найбільший за обсягом і найширший за проблематикою творчий та інтелектуальний доробок серед інших українських письменників і діячів.
 Усебічно обдарований, енциклопедично освічений, надзвичайно працьовитий, Франко виявив себе на багатьох ділянках української культури й науки. Був поетом, прозаїком, драматургом, критиком, істориком, теоретиком літератури, перекладачем, видавцем, журналістом.
Писав наукові розвідки з питань філософії, літературознавства, мовознавства, етнографії, економіки, сходознавства, історії, психології.
У Франка було багато псевдонімів — Джеджалик, Брут Хома, Мирон, Живий, Кремінь, Марко (близько 100 псевдонімів).
Був першим професійним українським письменником, який відважився жити з праці пера.

 ПОШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ
Ім’я письменника носять вулиці в Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Сімферополі, Керчі, Луцьку, Львові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Черкасах, Чернівцях, Хмельницькому, Луганську, Кіровограді. Є вулиці Івана Франка в Москві, Липецьку, Пермі, Тулі, Уфі, Чебоксарах та Іркутську, у Монреалі.

На честь Франка року місто Станіслав було перейменовано в ІваноФранківськ (1962), а також селище міського типу Янів було перейменовано в Івано-Франкове.

В інституті германістики Віденського університету, де Іван Франко успішно захистив докторську дисертацію, Каменяру встановлена меморіальна дошка (1993). Пам’ятна дошка також є на будинку, у якому жив письменник за адресою: Відень, Віпплінґерштрассе 26. На честь Франка астероїд 2428 названо Каменяр.

Немає коментарів:

Дописати коментар